Εκείνα τα χρόνια οι αγκιστρολόγοι έπιαναν αρκετά χέλια και για τον λόγο αυτό οι έμποροι δυσκολευόταν να τα πουλήσουν όλα, ειδικότερα την Σαρακοστή. Τότε οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν κλούβες στερεωμένες με παλούκια μέσα στη λίμνη, μέσα στις οποίες έριχναν τα χέλια ζωντανά. Τις ημέρες του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων έβγαζαν τα χέλια από τις κλούβες με τις απόχες, τα τοποθετούσαν σε κοφίνια και τα πήγαιναν στο Σκάλωμα όπου τους περίμεναν οι έμποροι με τ’ άλογα και τα κάρα. Εκεί τα ζύγιζαν με τα καντάρια και έπειτα τα φόρτωναν στα ζώα.
Οι έμποροι συνήθως ήταν οι χωριανοί Λάμπρος Παππάς (Λάμπρο Διοχάρης) και αργότερα ο γιός του Κώστας Παππάς (Κωτσιούλας), ο Σπύρος Παππάς και αργότερα ο γιός του Γιάννης Παππάς, ο Περίανδρος Πάνου, ο Μιχάλης Κοτσαρίνης κ.α..
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
Μύτικας, Ν. Άρτης, Ελλάδα